Printbeton

In het werk gestorte betonverhardingen kunnen uitgevoerd worden in verschillende reliëfs en motieven. Dit wordt ook wel printbeton of gefigureerd beton genoemd. Een tegelmotief of een print van gebakken klinkers of kinderkoppen zijn het meest gangbaar. Maar ook eigen ontwerpen kunnen in het beton worden aangebracht.


Printbeton in waaierverband toegepast bij een rotonde in de gemeente Beernem (België). Foto: Betonfiguratie b.v.

Een ontwerper of opdrachtgever staat soms voor de afweging: een mooi esthetisch resultaat of een robuuste verharding. Nog mooier is als beide gerealiseerd kunnen worden. Met een printmotief in beton kan dat. Door een betonverharding aan de bovenzijde te voorzien van verschillende texturen, kan een robuuste en sierlijke wegverharding worden aangebracht. Printbeton is ook een zeer duurzame verharding. Verharding van stenen, klinkers of asfalt moet onderhouden worden en na een aantal jaren vaak worden vervangen. Printbeton kan overal toegepast worden. Door toevoeging van kleuren in de betonsamenstelling ontstaan er nog meer ontwerpmogelijkheden.

Wat zijn de voordelen van printbeton?
  • Door het toepassen van betonverhardingen in het straatbeeld wordt de veiligheid van weggebruikers vergroot. Stenen, klinkers gaan los liggen. Daarnaast kunnen de ter plaatse gestorte verhardingen voorzien worden van een oplichtende kleur of een antislip coating voor nog meer veiligheid.
  • Door de vele vormen zijn er tal van toepassingsmogelijkheden voor betonverhardingen. Het geeft de ontwerper een enorme vormvrijheid om zo een aantrekkelijk straatbeeld te creëren.
  • Betonverhardingen in het algemeen behoeven gedurende de lange technische levensduur (40 jaar of meer!) weinig onderhoud. Noodzakelijke reparaties zijn snel te herstellen met speciale mengsels met een korte verhardingstijd.
  • Steeds meer wegbeheerders kiezen voor printbeton als onderhoudsvrije oplossing.  Voor het effectief bestrijden van het onkruid zijn milieubelastende stoffen nodig en het met de hand of machinaal verwijderen is zeer arbeidsintensief en levert overlast op voor het verkeer. Betonverharding maakt het doorgroeien van onkruid onmogelijk.

Uitvoering printbeton
Het printmotief kan worden uitgevoerd met open mallen of met dichte matten. Bij het werken met open mallen wordt na het aanbrengen en afwerken van de betonmortel een plasticfolie op het betonoppervlak aangebracht, waarna de mal in het beton wordt gedrukt. Bij het toepassen van kunststof matten worden de matten in het beton gedrukt. Afhankelijk van de wensen kan de print op elke diepte worden aangebracht. Als het beton is verhard, kan een beschermende coating worden aangebracht, waardoor het beton er jarenlang perfect uit blijft zien. Voor de kleurtoevoeging wordt gekozen voor door en door gekleurd beton. Het inwerken van kleurstof aan het oppervlak wordt meestal afgeraden omdat dit erg bewerkelijk is en een resultaat oplevert dat niet altijd aan de wensen voldoet (vlekkerig beeld).